Istoria Orasului Mangalia

Referitor  la Mangalia, putem afirma ca este posibil ca istoria sa sa inceapa in sec IV a. Chr, cand colonisti greci veniți din colonia Megarei, Heraclea Pontica, au intemeiat cetatea Callatis.

Controversa istorica in legatura cu fondarea cetații izvoraste dintr-un fragment al istoricului Pseudo-Skymnos, care afirma ca cetatea a fost intemeiata in timpul regelui macedonean Amyntas, fara a preciza daca este vorba de Amyntas I sau Amyntas al III-lea, tatal lui Filip al II-lea.  

Realitațile arheologice prin nedescoperirea nici macar a unui fragment ceramic mai vechi de inceputul sec IV a. Chr., tind sa transeze aceasta controversa in favoarea ipotezei fondarii cetații la inceputul sec IV a. Chr.

Deci cetatea Callatis a fost intemeiati de colonisti dorieni, ramanand in tot decursul istoriei sale, pana la inceputul sec. VII p. Chr un oras grecesc, cu limba , obiceiurile, mentalitatile sale, inclusiv in cursul ocuparii de catre romani a Dobrogei, intre sec. I-VII p. Chr.

Dobrogea a fost reluata in stapanire de bizantini devenind thema Paristrion/ Paradunavon intre sec. X-XIII, dupa care au  urmat invaziile pecenegilor, uzilor, cumanilor si tatarilor. Pentru o scurta vreme teritoriul vechiului Callatis intra in stapanirea Tarii Romanesti condusa de Mircea cel Batran, la sfarsitul sec XIV si inceputul sec XV.

In perioada 1417-1878 Dobrogea si implicit Mangalia au facut parte dintr-o provincie a Imperiului Otoman. Dupa incheierea razboiului ruso-romano-turc din 1877-1878, cunoscut si sub numele de Razboiul de Independența, ca urmare a hotararii Congresului de Pace de la Berlin , din 1878, Dobrogea si Mangalia au revenit la patria mama, Romania.

Istoricul Scolii Gimnaziale Nr 3 Mangalia

Scoala a fost condusa, din 1976, de la fondarea ei,  si pana astazi de urmatorii directori :

 

 

 Le multumim pentru contributia pe care au avut-o la dezvoltarea invatamantului in Scoala Gimnaziala  nr. 3 Mangalia

 

In prezent

Scoala Gimnaziala nr. 3 Mangalia este situata in zona de V a orasului Mangalia la 43 de km S de reședinta de judet, Constanta.

Cladirea cu parter si 2 etaje functioneaza cu clase de ciclu primar si clase de ciclu gimnazial.

In ultimii ani s-a evidențiat o scadere a populației scolare, 1200 elevi in anul 1998/1999 la 800 in anul scolar 2010-2011 si in prezent 905, cu tendința de crestere in viitor.

Scoala funcționeaza in doua schimburi cu 4 clase pe an de studiu.

Incadrarea cu personal didactic calificat este foarte buna, avand toate cadrele didactice calificate